Het succes van de kringloopwinkel
Het fenomeen kringloopwinkel heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. De hartverwarmende documentaireserie ‘Het succes van de kringloopwinkel’ laat zien dat de kringloop niet alleen qua spullen, maar ook qua mensen vol verborgen parels zit.De ene na de andere winkelketen gaat failliet, maar er is één winkel die een ongekende groei doormaakt: de kringloopwinkel. Ondertussen zijn er zo’n 1700 in Nederland: kleine en grote, van Maastricht tot Buitenpost.
Sociaal succes
Alleen de bij de brancheorganisatie aangesloten kringloopbedrijven (zonder winstoogmerk) trokken vorig jaar 28 miljoen bezoekers. De omzet van alle kringloopwinkels in Nederland bedraagt zo’n 250 miljoen en groeit ieder jaar. Maar de kringloopwinkel is niet alleen een commercieel succes: het is vooral het sociale succes dat zo bijzonder is aan de kringloopwinkel. Het is een plek waar mensen weer met elkaar praten, waar ze elkaars problemen helpen oplossen, waar nieuwe talenten ontdekt worden. En dat grotendeels zonder dat de overheid zich ermee bemoeit.In de kringloop werken zo’n 20.000 mensen: vrijwilligers, asielzoekers, ex-gedetineerden, mensen die werken met behoud van uitkering en betaalde krachten. Ze staan er vanuit verschillende motivaties: eenzaamheid bijvoorbeeld, maar ook idealisme, verslaving, ziekte, verveling of werkloosheid. Maar samen trekken ze elkaar omhoog en proberen ze elkaars problemen op te lossen.
Snuffelparadijs
Er liggen duizenden verschillende dingen, niets is hetzelfde. Voor veel mensen is het een wekelijks uitje, soms is de winkel zelfs een ware verslaving. Want er zijn steeds weer nieuwe spullen en je zou wel eens wat mis kunnen lopen… Je ziet er een tiener vintage kleding passen, een bijstandsmoeder die servies nodig heeft en een Range Rover-eigenares op zoek naar designspullen – die ze er vindt ook. Kortom een waar snuffelparadijs. Verder draagt de kringloop flink bij aan duurzaamheid. Er worden honderden miljoenen kilo’s meubelen, apparaten, textiel, serviesgoed en boeken opgehaald die anders voor een groot deel in de verbrandingsoven zouden verdwijnen. Dat levert jaarlijks een CO2-besparing op die gelijk is aan het verwarmen van een kleine 100.000 woningen.
De kringloop is meer dan een winkel. Het is het nieuwe dorpsplein: een plek waar mensen weer met elkaar praten, waar relaties ontstaan, waar mensen samen elkaars problemen oplossen, waar nieuwe talenten ontdekt worden. Een plek vol verhalen van gewone en bijzondere mensen; in Maastricht anders dan in Staphorst of in Lauwersoog.Het succes van de kringloopwinkel volgt de verhalen van gewone en bijzondere mensen door heel het land. Wie het Nederland van nu wil zien, moet in de kringloopwinkel zijn: het échte hart van Nederland.
In vijf afleveringen schets de VPRO een beeld van de Kringloop met al haar onderdelen. De afleveringen worden uitgezonden op NPO 2 en beginnen allemaal om 21.10.
Klik hier voor meer informatie over deze documentaire serie en om de afleveringen te zien.