Hoe is Vaderdag deze dag ontstaan? De huidige Vaderdag met een cadeau is rond 1909 ontstaan. De Amerikaanse Sonora Louise Smart Dodd heeft aan het begin van de vorige eeuw veel moeite gedaan om een dag in het leven te roepen die alle vaders zou eren. Toen zij hoorde van het initiatief om Moederdag te vieren, dacht zij meteen om ook zoiets voor vaders in het leven te roepen. Zij zag hoe hard haar alleenstaande vader moest werken om haar en haar vijf broers en zussen te laten opgroeien. Toen Sonora 16-jaar was stierf haar moeder bij de geboorte van haar kleinste zusje. Haar vader, William Jackson Smart, een veteraan uit de Amerikaanse burgeroorlog, voedde Sonora en haar broers en zussen vervolgens alleen op. Sonora bewonderde haar vader en vond dus dat er daarom ook een Vaderdag moest zijn.

Sonora werd niet erg serieus genomen en uitgelachten om haar idee. Maar ze zette echter door en begon een serieuze campagne om de dag voor vaders erkend te krijgen. Haar harde werken wierp zijn vruchten af en op 19 juni 1910 werd in haar woonplaats Spokane, de eerste Vaderdag gevierd. Sonora wilde het liefst dat Vaderdag gevierd zou worden op 5 juni, de geboortedag van haar vader. Door enig tijdgebrek om het de eerste keer te vieren werd de dag echter verschoven naar de derde zondag in juni.

Het idee om Vaderdag te vieren werd in korte tijd vrij populair in Amerika. President Johnson erkende via een officiële verklaring de derde zondag in juni als Vaderdag. Het was echter nog te vroeg voor een echte officiële Amerikaanse feestdag. In 1972 maakte president Richard Nixon van Vaderdag op de derde zondag van juni een officiële Amerikaanse feestdag. Daarna werd deze dag over de hele wereld een populaire feestdag. En bij een feest hoort een cadeau.

Vanaf de jaren 70 wordt deze dag in Nederland gevierd. Wereldwijd wordt vader op deze dag in het zonnetje gezet. Kinderen geven pappa een zelfgemaakt cadeau en/of het verzorgen een ontbijt op bed. Het geven van cadeautjes is altijd al een onderdeel geweest van Vaderdag. Een nieuwe stropdas voor pappa, een mooi fotoboek of een leuke cd? Kringloop Plus heeft het allemaal!

Categories: Nieuws

Help mee!

Help mee!

Doneer spullen voor Ukraine

Al vanaf het ontstaan van onze kringloopwinkel zijn wij sponsor van Stichting Immanuël. Dit goede doel werkt ook in #Ukraine via een grote kerk in #Lutsk (nabij #Lviv). Er is een grote stroom #vluchtelingen in Lutsk aangezien het daar nog relatief rustig is. De kerk in Lutsk heeft gevraagd of we kunnen helpen met humanitaire middelen.

U kunt hierbij helpen, wij zamelen spullen in. Klik hier om de volledige lijst in te zien.
De komende dagen staan er bij Kringloop+ (aan de Diamantlaan 1 te Groningen) speciale rolcontainers klaar om spullen voor dit doel in te zamelen. Stichting Immanuël hoopt aan het eind van de week deze spullen al op transport te zetten. Helpt u mee? Klik hier om de lijst