Moederdag zondag 14 mei 2017

Published by Erik Pijp on

Mama | Kringloopplus kringloop kringloopwinkel kringloopdag kringloop+

Het vereren van moeders is een veel oudere traditie dan de moderne Moederdag. De traditie gaat terug op de moedercultus in het klassieke Griekenland. De formele moedercultus met ceremonies voor de Grote Moeder der goden, werd overal in Klein-Azië beoefend op de Ides. Dat is de 15e maart. De katholieke Kerk kent ook een lange traditie van verering van Maria, de moeder van Jezus.

In 1870 startte een Amerikaanse rechter een grote publiciteitscampagne voor deze dag. De dag vervolgens moest in het teken staan van pacifisme en ontwapening door vrouwen. Het grote succes kwam echter pas nadat de Amerikaanse Anna Marie Jarvis in 1907 Moederdag begon te promoten als een dag van waardering voor moeders. In 1908 organiseerde zij de eerste viering in de plaats Crafton in Amerika. Dit was vooral om haar moeder Ann Reeves Jarvis te herdenken. Haar moeder had in de Amerikaanse Burgeroorlog zogenaamde Mother’s Day Work Clubs georganiseerd. Deze clubs zorgden voor voedsel en medicijnen voor hulpbehoevende moeders. Het idee sloeg aan en steeds meer mensen raakte enthousiast. Anna Marie heeft vervolgens veel werk verzet om deze dag erkend te krijgen als feestdag. Zo schreef zij vele brieven om iedereen op de hoogte te stellen van haar idee. Uiteindelijk is het haar gelukt om van Moederdag een feestdag te maken. Dankzij Anna Marie eren wij dus in mei moeders.
Sinds 1914 is in de Verenigde Staten de tweede zondag van mei Moederdag een nationale feestdag.
In Nederland wordt Moederdag om die reden dan ook gevierd op de tweede zondag in mei. Op deze dag verwennen wij moeders dus met een heerlijk ontbijtje op bed door de kinderen of door vader gemaakt. Een mooie tekening of een fijne kleurige bos bloemen. Of natuurlijk met een leuk en bijzonder cadeautje van Kringloop+!

Categories: Nieuws

Bijzondere Dagen

Donderdag 13 mei (Hemelvaartsdag) zijn wij gesloten
Vrijdag 14 mei ben je weer van harte welkom!