Pasen 1 en 2 april
Pasen duurt twee dagen en wordt gevierd op een zondag en maandag. Beide dagen worden daarom eerste en tweede paasdag genoemd. Of paaszondag en paasmaandag.
Waar komt Pasen nu precies vandaan?
Lentefeest
Over de precieze oorsprong en viering is men het niet volledig eens. Er bestaan verschillende lentefeesten uit diverse culturen die sterk op elkaar lijken. Daarom stellen sommigen dat Pasen eigenlijk een vrij recente feestdag is waarin al dan niet bewust oude symbolieken van de lentefeesten zijn opgenomen. Anderen zeggen dat de oorsprong toch meer algemeen is. Het is een feest van de lente, waarbij het ontwaken van de natuur na de winter werd gevierd.
Paasvuren
Een ander gebruik zijn de paasvuren. Het ontstaan hiervan is echter onbekend. De bedoeling van de vuren zou in het verleden het verjagen van de demonen van de winter zijn. In het oosten van Nederland en het aangrenzende westen van Duitsland, is dit gebruik daarom nog altijd een levendige, toeristische attractie rondom Pasen.
De paashaas
De paashaas en paaseieren laten zien hoe voorchristelijke elementen kunnen opduiken in de christelijke riten. Paaseieren worden opgehangen in de bomen, een overblijfsel van de heilige-boom cultus uit de Germaanse traditie. De hedendaagse wetenschap gaat er echter van uit dat de paashaas helemaal niet zo oud is maar een verzonnen kinderritueel is. Deze paashaas heeft van oorsprong een pedagogisch karakter. Hij geeft oorspronkelijk slechts eieren aan kinderen die zich goed gedragen. Het is dus aannemelijker dat er veel eieren met Pasen werden gegeten omdat deze tijdens de christelijke vastenperiode niet gegeten werden.
De paastafel bij Kringloop+ is met zorg ingericht. Komt u een kijkje nemen?