Sint Pannekoek bij Kringloop+

Op woensdag 29 november vieren ook wij het feest van Sint Pannekoek. Op deze dag kunt u van 11.00 tot 13.00 een lekkere pannekoek komen eten in de winkel aan de Diamantlaan 1 in Groningen. Deze zijn en worden gebakken door leerlingen van het Alfa-college uit Groningen. Deze volgen alle de opleiding Helpende Zorg en Welzijn en zullen bovendien gastheer en gastvrouw zijn. Komt u gezellig langs? Wij wensen u al vast een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek.

Smakelijk Lezen van Humanitas

Wat kost die pannenkoek? Dat bepaalt u zelf! De opbrengst van de pannenkoeken gaat naar Smakelijk Lezen. Dit is een project tegen laaggeletterdheid. Kunnen lezen maakt de wereld groter en draagt bij aan groei, geluk en gezondheid. Geef wat u missen kunt!

Lees hieronder het verhaal van Sint Pannekoek.

De legende van Sint Pannekoek

Gerrit, de Jonge Monnik

In de twaalfde eeuw stond er een klooster langs de Rotte. Daar waar nu Kralingen is. In dat klooster woonde een jonge monnik. Hij heette Gerrit. Het was 29 november en hij vierde zijn 15e verjaardag. Omdat hij de jongste kloosterling was, werd hij soms een beetje verwend. Het was zijn verjaardag, dus hij mocht hij kiezen wat ze die avond zouden eten. “Pannekoeken”.
’s Avonds schaarden alle kloosterlingen zich rond de ruwhouten tafel. De kaarsen in de kandelaars flakkerden want het oude klooster was niet zo goed geïsoleerd. Je kon de koude novemberwind goed voelen. “Loof den Heer”, riepen de monniken in koor, toen broeder kok een grote schaal dampende pannekoeken op tafel zette.

Pannekoek tegen kou

Omdat het een arme orde was, was er voor iedereen maar 1 pannekoek. De oude abt zat in het midden van de tafel en Gerrit tegenover hem. Het was tenslotte zijn partijtje. Iedereen was vrolijk, behalve de oude abt. “Wat is er, eerwaarde vader, waarom kijkt ge zo treurig? Zijt ge niet welgestemd, zoals wij allen?” “Jawel, maar ik heb het zo koud op mijn hoofd. Je kunt die nare wind overal voelen.” Het was verboden om tijdens de maaltijd je kap op te zetten en en de abt moest natuurlijk het goede voorbeeld geven. Toen nam de jonge monnik zijn lekkere warme pannekoek en legde die liefdevol op het koude hoofd van de oude abt. Nu was hij de enige zonder pannekoek.

Heilig verklaard

De andere monniken vouwden net hun handen om een gezamenlijk “Here zegen deze spijze” uit te spreken; of er verschijnt een stralend licht boven de ruwhouten tafel. En zie, een engel des Heren daalde neder met een gouden koekenpan in zijne handen. Een hemelse geur van vers gebakken pannekoek verspreidde zich door het oude klooster aan de Rotte. Handig gooit de engel de pannekoek omhoog en laat hem sierlijk neer komen op het hoofd van de jonge monnik. “Halleluja..!” riepen de monniken, toen ze van de schrik bekomen waren. “De Heer heeft ons een wonder gedaan! We hebben een heilige in ons midden!“ En om hun verbondenheid te tonen legden ze allemaal hun pannekoek op het hoofd, namen elkander bij de hand en wenste iedereen een vrolijke en gezegende… “Sint Pannekoek” Nee, want zij wisten toen nog niet dat broeder Gerrit ooit SINT zou worden. Hij werd pas later, veel later, heilig verklaard. Om precies te zijn in 1899…

Het wonder deed snel de ronde en de bewoners van het dorpje Rotterdam stroomden allemaal naar het klooster om de jonge monnik eer te bewijzen. “We maken er gewoon een feestdag van,” zei Gerrit. Voortaan nodigen we alle arme mensen uit om op negenentwintig november bij ons een pannekoek te komen eten. En zo ontstond het feest van Sint Pannekoek…

Categories: Nieuws

Help mee!

Help mee!

Doneer spullen voor Ukraine

Al vanaf het ontstaan van onze kringloopwinkel zijn wij sponsor van Stichting Immanuël. Dit goede doel werkt ook in #Ukraine via een grote kerk in #Lutsk (nabij #Lviv). Er is een grote stroom #vluchtelingen in Lutsk aangezien het daar nog relatief rustig is. De kerk in Lutsk heeft gevraagd of we kunnen helpen met humanitaire middelen.

U kunt hierbij helpen, wij zamelen spullen in. Klik hier om de volledige lijst in te zien.
De komende dagen staan er bij Kringloop+ (aan de Diamantlaan 1 te Groningen) speciale rolcontainers klaar om spullen voor dit doel in te zamelen. Stichting Immanuël hoopt aan het eind van de week deze spullen al op transport te zetten. Helpt u mee? Klik hier om de lijst