Op dinsdag 14 februari vieren we in vele Europese landen Valentijnsdag. We verrassen onze speciale valentijn!
Waar komt Valentijnsdag nu precies vandaan? Daar zijn meerdere verklaringen voor!

Valentinus

In de 3e eeuw na Christus leefde priester Valentinus in Rome. Hij stond bekend om de goede daden die hij deed voor zieken, ouderen en armen. Later werd Valentinus heilig verklaard door de kerk en 14 februari werd een feestdag. Met name in Engeland werd het feest veel gevierd. Het was in die echter niet gebruikelijk om openlijk je liefde aan iemand te verklaren. Op 14 februari werd hierop een uitzondering gemaakt. Iedereen kon dan zijn geliefde of valentijn verrassen met een cadeau of brief.

Een andere uitleg is dat omstreeks 14 februari de vogels met paren beginnen. Al in de 14 eeuw schreef de bekende Engelse schrijver Geoffrey Chaucer “Want het was op Sint Valentijnsdag, dat elke vogel een partner kiest”. Ook bij mensen zou de “paringsdrang” op die dag de kop op steken.

Luppercalia

Sommige bronnen zeggen dat Valentijnsdag een afgeleide is van het Romeinse Lupercalia feest. Lupercalia werd op 15 (!) februari gevierd ter ere van vruchtbaarheidsgod Lupercus. Voor de Romeinen was dit destijds een belangrijk feest. Het feest werd hoogstwaarschijnlijk gevierd in de buurt van de grotten waar Romulus en Remus, waren opgevoed door wolven. Hier werden volgens het verhaal de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren deze twee jonge mensen dan elkaars partner. later werd Lupercalia vervangen door Valentijnsdag.

Het staat vast dat Engelse emigranten Valentijnsdag hebben geïntroduceerd in Amerika. In de Verenigde Staten is de traditie daarna opgepikt door de commercie. Later is het vanuit dit land ook in veel Europese landen een populair feest geworden. Verras je valentijn met een leuk cadeau van Kringloop Plus!

Categories: Nieuws

Help mee!

Help mee!

Doneer spullen voor Ukraine

Al vanaf het ontstaan van onze kringloopwinkel zijn wij sponsor van Stichting Immanuël. Dit goede doel werkt ook in #Ukraine via een grote kerk in #Lutsk (nabij #Lviv). Er is een grote stroom #vluchtelingen in Lutsk aangezien het daar nog relatief rustig is. De kerk in Lutsk heeft gevraagd of we kunnen helpen met humanitaire middelen.

U kunt hierbij helpen, wij zamelen spullen in. Klik hier om de volledige lijst in te zien.
De komende dagen staan er bij Kringloop+ (aan de Diamantlaan 1 te Groningen) speciale rolcontainers klaar om spullen voor dit doel in te zamelen. Stichting Immanuël hoopt aan het eind van de week deze spullen al op transport te zetten. Helpt u mee? Klik hier om de lijst