Valentijnsdag 14 februari

Op deze dag verras (anoniem) je geheime liefde met een kaart of een cadeautje. Maar waar komt dit gebruik nu vandaan?
Er zijn meerdere verklaringen.

Valentius

In de 3e eeuw na Christus leefde in Rome priester Valentinus. Hij stond bekend om de goede daden die hij deed voor zieken, ouderen en armen. Later werd Valentinus heilig verklaard door de kerk en 14 februari werd een feestdag. Met name in Engeland werd het feest veel gevierd. Het was in die tijd niet gewoonlijk om openlijk je liefde aan iemand te uiten, maar op 14 februari werd hierop een uitzondering gemaakt. Iedereen kon dan zijn geliefde ongestraft verrassen met een cadeau of brief.

Geoffrey Chaucher

Een hele andere uitleg is dat omstreeks 14 februari de vogels met paren beginnen. Al in de 14 eeuw schreef Geoffrey Chaucer (een belangrijke Engelse schrijver);Want het was op Sint Valentijnsdag, dat elke vogel een partner kiest”. Ook bij mensen zou de ‘paringsdrang’ op die dag de kop op steken.

Lupercalia

Er zijn ook bronnen die zeggen dat Valentijnsdag een afgeleide is van het Romeinse Lupercalia feest. Lupercalia werd op 15 (!) februari gevierd ter ere van vruchtbaarheidsgod Lupercus. Voor de Romeinen was dit destijds een belangrijk feest. Het feest >werd hoogstwaarschijnlijk gevierd in de buurt van de grotten waar Romulus en Remus, de stichters van Rome, waren opgevoed door wolven. Hier werden volgens het verhaal de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren deze twee jonge mensen dan elkaars partner. Toen in Europa het Christendom opkwam, werd dit heidense feest door de kerk verboden en verving men Lupercalia door Valentijnsdag.

Populair feest

Een feit is dat Engelse emigranten Valentijnsdag hebben geïntroduceerd in Amerika. In de Verenigde Staten is de traditie opgepikt door de commercie. Later is het vanuit dit land ook in veel Europese landen een populair feest geworden.

Verras je geliefde met een bijzonder cadeautje! Kom snel kijken bij onze Valentijnsafdeling!

Categories: Nieuws

2 oktober Nationale Kringloopdag

Zaterdag 2 oktober Nationale Kringloopdag bij Kringloop+.
Van 10.00 tot 17.30 weer genieten van allerlei leuke acties en een lekkere verrassing. Graag tot ziens op 2 oktober!