Moederdag bij Kringloop+

zondagIn Nederland vieren wij Moederdag standaard op de 2e zondag in mei. Op deze dag verwennen wij moeders dus met een heerlijk ontbijtje op bed door de kinderen of door vader gemaakt. Een mooie tekening of een fijne kleurige bos bloemen. Of natuurlijk met een leuk en bijzonder cadeautje van Kringloop+! Kom snel een kijkje nemen bij onze Moederdagdisplay!

Maar waar komt Moederdag nu eigenlijk vandaan?

Vereren van Moeders

Het vereren van moeders is een veel oudere traditie dan de moderne Moederdag. De traditie gaat terug op de moedercultus in het klassieke Griekenland. De formele moedercultus met ceremonies voor de Grote Moeder der goden, werd overal in Klein-Azië beoefend op de Ides. Dat is de 15e maart. De katholieke Kerk kent ook een lange traditie van verering van Maria, de moeder van Jezus.

Mother’s Day Work Clubs

In 1870 startte een Amerikaanse rechter een grote publiciteitscampagne voor deze dag. De dag vervolgens moest in het teken staan van pacifisme en ontwapening door vrouwen. Het grote succes kwam echter pas nadat de Amerikaanse Anna Marie Jarvis in 1907 Moederdag begon te promoten als een dag van waardering voor moeders. In 1908 organiseerde zij de eerste viering in Amerika om haar moeder Ann Reeves Jarvis te herdenken.
Deze had in de Amerikaanse Burgeroorlog zogenaamde Mother’s Day Work Clubs georganiseerd. Deze clubs zorgden voor voedsel en medicijnen voor hulpbehoevende moeders. Steeds meer mensen raakten enthousiast. Anna Marie heeft vervolgens veel werk verzet om deze dag erkend te krijgen als feestdag en uiteindelijk is het haar gelukt om van Moederdag een feestdag te maken. Dankzij Anna Marie eren wij dus in mei moeders. Sinds 1914 is in de Verenigde Staten de tweede zondag van mei Moederdag een nationale feestdag.

Categories: Nieuws

Help mee!

Help mee!

Doneer spullen voor Ukraine

Al vanaf het ontstaan van onze kringloopwinkel zijn wij sponsor van Stichting Immanuël. Dit goede doel werkt ook in #Ukraine via een grote kerk in #Lutsk (nabij #Lviv). Er is een grote stroom #vluchtelingen in Lutsk aangezien het daar nog relatief rustig is. De kerk in Lutsk heeft gevraagd of we kunnen helpen met humanitaire middelen.

U kunt hierbij helpen, wij zamelen spullen in. Klik hier om de volledige lijst in te zien.
De komende dagen staan er bij Kringloop+ (aan de Diamantlaan 1 te Groningen) speciale rolcontainers klaar om spullen voor dit doel in te zamelen. Stichting Immanuël hoopt aan het eind van de week deze spullen al op transport te zetten. Helpt u mee? Klik hier om de lijst