Vaderdag, zondag 16 juni
Sinds de jaren 70 vieren wij deze dag in Nederland. Wereldwijd wordt vader op deze dag in het zonnetje gezet.
Kinderen geven pappa een zelfgemaakt cadeau en/of het verzorgen een ontbijt op bed. Het geven van cadeautjes is altijd al een onderdeel geweest van Vaderdag. Een nieuwe stropdas voor pappa, een mooi fotoboek of een leuke cd? Kringloop+ heeft het allemaal!
Hoe is deze dag ontstaan?
De huidige Vaderdag is rond 1909 ontstaan.
De Amerikaanse Sonora Louise Smart Dodd heeft aan het begin van de vorige eeuw veel moeite gedaan om een dag in het leven te roepen die alle vaders zou eren. Zij hoorde van het initiatief om Moederdag te vieren, en dacht er meteen aan om zoiets ook voor vaders in het leven te roepen. Zij zag hoe hard haar alleenstaande vader moest werken om haar en haar vijf broers en zussen te laten opgroeien. Sonora bewonderde haar vader en vond dus dat er daarom ook een Vaderdag moest zijn.
Men lachte haar uit om haar idee. Zij zette echter door en begon een serieuze campagne om de dag voor vaders erkend te krijgen. Haar harde werken wierp zijn vruchten af en op 19 juni 1910 werd in haar woonplaats Spokane, de eerste Vaderdag gevierd. Sonora wilde het liefst dat Vaderdag gevierd zou worden op 5 juni, de geboortedag van haar vader. Door tijdgebrek werd de dag echter verschoven naar de derde zondag in juni.
Het idee om Vaderdag te vieren werd in korte tijd vrij populair in Amerika. President Johnson erkende via een officiële verklaring de derde zondag in juni als Vaderdag. Het was echter nog te vroeg voor een echte officiële Amerikaanse feestdag. In 1972 maakte president Richard Nixon van Vaderdag op de derde zondag van juni een officiële Amerikaanse feestdag. Daarom is deze dag nu over de hele wereld een populaire feestdag.